Terug naar school
De kinderen zitten nog met hun hoofd in de vakantie, maar binnen enkele dagen is het zover: dan start het nieuwe schooljaar! De muziekacademies overal ten lande lopen dra terug vol met jongeren (en minder jongeren) die de kneepjes van de muzikantenstiel willen leren kennen. We willen hen -en hun leerkrachten uiteraard- daar graag bij helpen en stellen daarom in deze nieuwsbrief enkele van onze liedjes en muziektheoretische boeken voor. Een fijn schooljaar gewenst!

De Chinese nachtegaal – Jan Coeck

De liedjes van Jan Coeck blijven de favorieten van heel wat kinderen en leerkrachten, met als hoofdingrediënten eenvoudig nazingbare melodieën en leuke teksten die perfect aansluiten op de leefwereld van de kinderen. Zo ook bij De Chinese nachtegaal, gebaseerd op het gelijknamig sprookje van Hans Christian Andersen (dat bijvoorbeeld ook in het sprookjesbos van de Efteling te bewonderen is). Dit mooie verhaal werd uitgewerkt voor éénstemmig kinderkoor en verteller, begeleid door fluit, klarinet en piano.

Hoofd vol liedjes vol.2 – Charline Speckstadt & Verloren sokken – Stéphane Vande Ginste

Na het succes van de eerste bundel Hoofd vol liedjes, presenteert componiste Charline Speckstadt het tweede volume. Ook deze bundel bevat 25 nieuwe, eigentijdse liedjes voor de 2e graad van het DKO en de 2e en 3e graad van het basisonderwijs. Ze vormen een mooie en leuke aansluiting op de belevingswereld van de kinderen.
In Verloren sokken verkent componist Stéphane Vande Ginste enkele liederen met zeer uiteenlopende, dagdagelijkse thema's op tekst van Floortje De Backer.

Boeken

We hebben intussen al een behoorlijke collectie boeken in onze catalogus. Vandaag lichten we daar graag het inmiddels reeds vierde deel in de reeks Muziekpedagogiek in beweging voor u uit. In deze editie staat de muziek echt centraal. Na een vlot lezend en boeiend voorwoord door oud-directeur van het Lemmensinstituut, Marc Erkens, volgen enkele even interessante teksten die handelen over pertinente muziek-gerelateerde vragen als 'Wat is muziek?', 'Is muziek het middel of het doel van de onderwijsactiviteiten?', 'Gaat het om leerlingen onderwijs te bieden in muziek of door muziek?'... Deze en vele andere razend interessante onderwerpen komen aan bod in dit boek dat een aanrader is voor iedere muzikant!

Andere interessante boeken over muziek en muziektheorie zijn onder andere:

Harmonieboeken – Luk Van Wuytswinkel: deel 1, deel 2, deel 3A, deel 3B
Praktische harmonie – Luk Van Wuytswinkel: deel 1, deel 2
Principes van de westerse tonaal-functionele harmonie – Lut Verbeke
Schriftuuroefeningen – Geert Van der Straeten: deel 1, deel 2
Oefenbundel harmonie – Geert Van der Straeten: deel 1, deel 2