Muziek van Jan Coeck
koen@euprint.be
28 juni 2021
Er zijn wellicht maar weinig kinderen in ons land die nog nooit een lied van Jan Coeck zongen. In talloze klassen samenzang en kinderkoren is zijn muziek reeds verschillende jaren een vaste waarde. Onmisbaar. Als geen ander weet hij de fantasie van kinderen te prikkelen en oudere en modernere thema's aan bod te laten komen in zijn muziek. In onze catalogus zitten vele pareltjes van zijn hand. We lichten er in deze nieuwsbrief gaarne enkele uit.

Kinderliederen

In de kinderliederen is Jan Coeck op z'n best. Met prachtige melodieën die lange tijd in ieders oren blijven hangen, loodst hij de kinderen door diverse fantasierijke thema's. In Gans Anders neemt de componist enkele bekende sprookjes en geeft aan het verhaal een knotsgekke draai die niet anders kan dan een grote glimlach op ieders gezicht toveren. Denk maar aan "Blauwkapje" die het slachtoffer is geworden van een verkeerd wasproduct...

Liedjesbuffet is een zeer dankbare bundel voor leerkrachten die graag liedjes over de meest uiteenlopende thema's gebruiken om hun lessen vrolijker te maken. Of het nu gaat over dieren of mensen, driekoningen of de eerste schooldag, of gewoon over zin in zingen... in deze bundel staat voor ieder wat wils! De liedjes uit de bundel Wat ik voel sluiten hier perfect bij aan en helpen kinderen om hun gevoelens te leren uiten, een zeer waardevolle boodschap in iedere groep.

Een speciale vermelding verdient ook Chante, c'est tout, waarmee kinderen op een zeer laagdrempelige manier kunnen kennismaken met de Franse taal, de ideale instapper om deze mooie taal te leren kennen!

Muzikale verhalen & musicals

In muzikale verhalen (bijvoorbeeld musicals) kan Jan Coeck zich pas helemaal uitleven en verschillende liederen aan mekaar weven met een mooi verhaal errond. Ook hier zijn de thema's divers, maar heel fantasievol en doorspekt met humoristische vondsten.

De twee bundels over Residentie Musica zijn inmiddels klassiekers in menige kinderkoren en samenzangklassen. In deze verhalen volgen de kinderen de avonturen van do, re, mi, en de andere noten. Ook Het meisje met de zwavelstokjes, gebaseerd op het gelijknamige sprookje, is stilaan een klassieker. Niet enkel als partituur om uit te voeren, maar ook als prachtig geïllustreerd leesboekje (met dank aan tekenaar Stefaan Vermeulen!) met CD om de liedjes thuis samen mee te zingen.

Een nieuwere uitgave is De Chinese Nachtegaal, ook gebaseerd op het gelijknamige sprookje. Dit mooie verhaal werd uitgewerkt voor éénstemmig kinderkoor en verteller, begeleid door fluit, klarinet en piano.

Met Boucles is er ook in deze categorie een Franstalig werk te vinden. In dit werk zijn de teksten wel moeilijker dan in de liederen uit Chante, c'est tout, maar ook dit verhaal staat weer bol van de fantasierijke vondsten.

Andere uitgaven

Naast de muziek voor kinderen, heeft Jan Coeck ook verschillende composities voor koor op zijn naam staan. We hebben in onze catalogus zelfs enkele louter instrumentale werken van zijn hand. Vele hiervan werden geschreven voor orff-instrumenten.