Muziek van Hans Helsen
koen@euprint.be
4 januari 2021
Een van de jongere componisten die de laatste jaren meer en meer op internationale waardering mag rekenen, is Hans Helsen. Hij is niet enkel actief als componist, maar ook onder andere als zanger en koordirigent. Daardoor weet hij maar al te goed hoe een koor werkt, wat koorzangers kunnen en graag willen zingen, en hoe hij muziek kan componeren die de koorzanger op het lijf geschreven is. Dat dit hem geen windeieren heeft gelegd, bewijzen onder andere de twee (!) prijzen van de European Award for Choral Composers, in 2014 en 2020.

We zijn blij dat we bij Euprint reeds verschillende van zijn werken mochten publiceren. Deze zetten we dan ook graag in deze nieuwsbrief nog eens bijzonder in de kijker.

Nieuwste uitgaven

Het voorbije jaar zaten we niet stil bij Euprint! We gaven maar liefst zeven nieuwe werken van Hans Helsen uit, en een achtste is in voorbereiding voor het Europees Muziekfestival voor de Jeugd 2021. Hieruit blijkt ook dat Hans Helsen een drukgevraagd en gesmaakt componist is: deze acht werken zijn stuk voor stuk opdrachten van verschillende koren. Elk stuk spreekt in een frisse, moderne taal. De componist schuwt het gebruik van contrapunt en effecten als fluiten en body percussion niet. Dit maakt de muziek heel fijn om uit te voeren én om naar te luisteren.

Naast de teksten van internationaal gerenommeerde auteurs als Emily Dickinson en Victor Hugo, doet Hans ook beroep op auteurs van eigen bodem, als Margot De Ley en Annemarie Estor. En voor Silver crowns schreef hij de tekst zelf!

Muziek voor gemengd koor

We zetten ook nog graag de vroegere uitgaven van Hans Helsen even in de kijker. Binnen het repertoire voor gemengd koor vinden we onder andere de bekroonde Missa brevis uit 2014. Ook hier vinden we veel opdrachtwerken terug: voor Belgische koren als Cantores en het Brussels Kathedraalkoor, maar ook bijvoorbeeld voor de vijftigste verjaardag van Kurt Bikkembergs en voor de Internationale Zangweek te Gent.

Muziek voor gelijke stemmen

Deze composities voor gelijke stemmen zijn in twee soorten onder te verdelen. Het eerste soort werken zijn die voor dameskoor (of meerstemmig jeugdkoor met gelijke stemmen). Hierin vinden we bijvoorbeeld Constant Permeke, geschreven voor de Oostendse korenfamilie, en Seize the night voor het festival beVOICEd 2019.

De andere soort composities zijn die voor kinderkoren, bijvoorbeeld het mooie Kooitje op tekst van Cees Buddingh, het vrolijke Kuja, hebu kuimba! en het Recept voor verrassingsfeest op tekst van Sien De Smet.