Koormuziek voor de advent
koen@euprint.be
30 november 2020
Hoewel de kerken gesloten zijn, en de koren niet meer samen mogen concerteren, willen we bij Euprint toch even stilstaan bij de adventsperiode. Vele componisten schreven prachtige muziek voor deze tijd van het jaar, en enkele van deze pareltjes zijn te vinden in onze catalogus. We stellen ze u graag voor in deze nieuwsbrief.

Adventsmuziek van Ludo Claesen

Componist Ludo Claesen (*1956) schreef, onder andere vanuit zijn functie als dirigent van het Hasselts Kathedraalkoor, verschillende werken voor de adventsperiode. We vernoemen graag in het bijzonder als eerste de cantate Ero cras, voor gemengd koor en instrumentaal ensemble. "Ero cras" wil zeggen "morgen zal ik er zijn", en de zeven letters van deze woorden staan voor de zeven Maria-antifonen die volgens de traditie worden gezongen op iedere dag van de laatste week van de advent.

Voor de vier zondagen van de advent schreef Ludo Claesen nieuwe zettingen van de traditionele intredegezangen van iedere specifieke zondag: Ad te levavi (eerste zondag), Populus Sion (tweede zondag), Gaudete (derde zondag) en Rorate (vierde zondag). Vier knappe werken voor gemengd koor (met divisi), opgedragen aan het Kamerkoor Maastricht dat deze werken (samen met Ero cras opnam op de cd Claesen meets Claesen).

Muziek voor Maria

Een van de mooiste figuren in het advents- en Kerstverhaal is ongetwijfeld Maria. Het kleine meisje van 16 dat moeder werd en haar kind in erbarmelijke omstandigheden op de wereld zette. Niet moeilijk te begrijpen dat ze ontelbaar vele componisten inspireerde tot de prachtigste muziek, denk maar aan de talloze Ave Maria's in de muziekgeschiedenis.

Ook componist Kurt Bikkembergs (*1963) liet zich inspireren door Maria bij het schrijven van zijn oratorium Mirjam. De titels van de negen delen van dit werk werden geïnspireerd op de glasramen van de prachtige gotische O.L.V.-ten-Poelkerk van Tienen, waar hij kapelmeester was. Het kleine aleatorische Ave komt uit dit werk en is een aanrader voor alle koren die graag op een betrekkelijk eenvoudige manier van aleatoriek willen proeven.

In de serie Musica Sacra gaven we eerder dit jaar de Duo Motetta in honorem Beatae Mariae Virginis uit, van componist Charles Decapmaker (1900-1968). Deze twee prachtige kleine motetjes voor twee gelijke stemmen en orgel, in zeer romantische sfeer, zijn uitermate geschikt voor koren die op zoek zijn naar zelden uitgevoerd repertoire rond Maria.

In de kerstperiode die volgt op de advent, blijven de Marialiederen uiteraard zeer geschikt. We pikken er graag nog twee mooie uit die u misschien nog niet kent. Martin Slootmaekers (*1968) schreef op de bekende tekst van Felix Timmermans het werk Maria zingt in gouden avondstond voor drie gelijke stemmen, een prachtig lied dat vocaal heel plezierig op de stem geschreven is en heel fijn te zingen is. Ook Maria heeft het boek van Geert Malisse (*1955) is een heel fijne compositie, voor gemengd koor en klein instrumentaal ensemble, dat zeer toegankelijk is, maar daarom niet minder mooi! Een aanrader voor wie op zoek is naar hartverwarmend kerstrepertoire.