Beste wensen vanwege Euprint
koen@euprint.be
28 december 2020
Het is een understatement van jewelste om te zeggen dat 2020 geen jaar was als een ander. Een klein beestje kwam roet in het eten gooien van al wie mooie plannen had gemaakt, niet in het minste bij de talrijke muziekverenigingen en muzikanten die ons land rijk is. Toch zijn we blij dat we bij Euprint enkele mooie nieuwe composities mochten verwelkomen. In deze nieuwsbrief blikken we daar graag even op terug.

Eerst, echter, willen we u graag van harte een mooi en vooral gezond eindejaar toewensen. Maak er het beste van dat u kan onder de huidige omstandigheden. Geniet van de kleine dingen, van mekaar - in levende lijve of via telefoon en videochat. Luister naar mooie muziek; laat u nog een laatste keer in 2020 inspireren door de mooie dingen die mensen kunnen doen en maken. Tussen Kerst en nieuwjaar nemen wij ook enkele dagen verlof, maar we kijken er nú al naar uit om u nadien terug te zien in een fris, nieuw jaar.

Beste wensen vanwege het ganse team van Euprint.

Twee nieuwe reeksen

We mochten dit jaar twee nieuwe reeksen in onze catalogus verwelkomen. Allereerst namen we de uitgaven van Luytt Music over. In deze catalogus zitten enkele hoogwaardige werken van hedendaagse en 20e-eeuwse componisten van eigen bodem. Denk maar aan Raymond Schroyens, Nicolas De Cock, Alain De Ley en Norbert Rosseau.

Verder vond ook de reeks Musica Sacra onderdak bij Euprint. Deze uitgavereeks ontstond in het Lemmensinstituut in de eerste helft van de 20e eeuw, onder toenmalig directeur en hoofdredacteur Jules Van Nuffel. De reeks bevat meer dan honderd pareltjes voor verschillende gelijkstemmige- en gemengde bezetting, a capella of met klavierbegeleiding.

Andere markante uitgaven

Enkele uitgaven van 2020 vermelden we hier nog graag even apart. Verschillende componisten voelden zich geïnspireerd door de Corona-pandemie om nieuwe muziek te schrijven. Zo ook Ludo Claesen, die de compositie Het jaar waarin de hoogmoed brak schreef. Hij publiceerde twee versies bij Euprint: een voor gemengde stemmen en een voor gelijke stemmen, beide met pianobegeleiding. Dameskoor Cappella Concinite uit Leuven zong dit lied ook virtueel in, het resultaat is op hun website te beluisteren.

Componist Martin Slootmaekers won de eerste prijs in de compositiewedstrijd met zijn werk Remedie jeghens de peste. Hoewel de omstandigheden de uitvoering van zijn werk verhinderden, is deze compositie voor vierstemmig mannenkoor vanaf heden verkrijgbaar bij Euprint. Niet gemakkelijk, wel heel knap! Een prima uitdaging dus voor mannenkoren die op zoek zijn naar knap nieuw repertoire; van harte een warme proficiat voor componist Martin Slootmaekers vanwege Euprint!

Dat Euprint steevast de rol van ambassadeur van Vlaamse koormuziek op zich neemt, werd dit jaar duidelijk toen de internationale European Award for Choral Composers 2020-2021 werd uitgereikt. Zowel in categorie A (a capella werken) als categorie B (begeleide werken) zijn de winnaars te vinden in onze catalogus: respectievelijk Amor, io fallovan Jan Van der Roost en Autumn soils van Maarten Van Ingelgem. In beide categorieën kregen nóg twee werken uit onze catalogus een speciale vermelding van de jury: Sanctus Amor van Hans Helsen in categorie A en How Sweet the Moonlight van Vigdis Hansa Elst in categorie B. Proficiat aan al deze componisten!

Componist Kurt Bikkembergs weet als geen ander knappe muziek te schrijven die zeer geschikt is voor het gemiddelde basiskoor. Zo ook de Modale Mis die hij enkele jaren geleden schreef. Sinds kort heeft deze ook onderkomen gevonden in onze catalogus. Zoals de naam aangeeft, is deze in een modale toonsoort (een zogenaamde kerktoonladder) geschreven, wat een heel unieke sfeer geeft aan het werk. De componist hield ook rekening met het tekort aan herenstemmen in de meeste koren, en schreef de mis voor drie gemengde stemmen (sopraan, alt, heren) en orgel. Een partij voor het volk om mee te zingen werd ook voorzien.

Op naar 2021

Het jaar 2021 belooft heel wat nieuws te brengen. Hopelijk kunnen we eindelijk met heel de muziekwereld terug aan het musiceren gaan. Voor Euprint zal 2021 ook een nieuwe website brengen! Deze is momenteel in ontwikkeling en zal het voor u als klant nóg gemakkelijker maken om onze muziek te ontdekken. We kijken er naar uit!