Valentijn 2021
koen@euprint.be
15 februari 2021
Februari is de maand van Valentijn. Naast de vele chocolaatjes, bloemen en kaartjes is een lied natuurlijk de beste manier om de liefde te vieren! Daarom stellen we in deze nieuwsbrief graag enkele kooruitgaven rond de liefde voor. Misschien kunnen ze u wel... beko(o)r-en?

Liefdevolle muziek voor gelijke stemmen

Binnen de liefdesmuziek voor gelijke stemmen lichten we graag drie werken uit. Als eerste stellen we graag My love, my light van componist Martin Slootmaekers voor, geschreven voor de compositiewedstrijd van 2009. De tekst, die zo zou weggelopen kunnen zijn uit een balad van een charmante crooner, is van auteur Mieke Vanhengel. Slootmaekers weeft er een wervelende contrapuntische dialoog tussen sopraan en alt tussen die, zoals dat gaat in de liefde, dan weer eens mooi samen zingen en later weer op mekaar inpikken en inspelen. Op technisch vlak geen té gemakkelijk stuk muziek, maar wel des te mooier. Ideaal voor koren die op zoek zijn naar een interessante uitdaging!

Componist Kurt Bikkembergs hoeven we wellicht niet voor te stellen. Naast zijn nieuwe composities, vond hij ook veel inspiratie in oude liederen, om deze te bewerken voor koor. Zo ontstond ook Daar boven uit het vensterke, met 10 bewerkingen voor kinder- en/of jeugdkoor (al kunnen ze ook door volwassenen gezongen worden ;-) ) van Vlaamse/Nederlandse volksliederen. Een van de mooiste uit deze bundel is ongetwijfeld Schoon jonkvrouw, ik moet u klagen. De oude Nederlandse tekst spreekt zéér tot de verbeelding van jong en oud. "Liefste, mocht ik bij u komen op uw kamerkijn en u spreken zonder schromen, allerliefste mijn, dan zo hoop ik te verkrijgen uwe gratie goed, laat ons saam te wijl bedrijven alle vreugden zoet."

Hans Helsen kwam al uitvoerig aan bod in onze vorige nieuwsbrief, maar het kan nooit kwaad om goede muziek extra in de kijker te zetten. Met Ik vind je veel te lief schreef hij ook een mooi liefdesliedje op maat van kinderen/jeugd. We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat we iemand zó lief vinden en dat graag willen zeggen, maar op het moment zelf niet eens meer uit onze woorden kunnen komen. "Ik bloos alle kleuren, spruttel woorden uit mijn mond. Ik krabbel wel een brief: ik vind je veel te lief."

Liefdevolle muziek voor gemengde stemmen

Ook voor gemengde stemmen hebben we heel wat muziek in onze catalogus om de liefde te verkondigen. Bijvoorbeeld de suite Les Muses gaillardes van componist Raymond Schroyens. De titel komt van een 17e-eeuwse collectie erotische poëzie uit Parijs. De liederen hebben eenzelfde inhoud, zonder ooit vulgair of triviaal te worden, en werden geschreven op teksten van 16e- en 17e-eeuwse dichters. Door hun inhoud vallen de liederen misschien een beetje uit de boot in deze nieuwsbrief over 'liefde', maar ze zijn sowieso wel het vermelden waard. De liederen werden gecomponeerd voor vocaal ensemble Kalliope.

We keren nog even terug naar koordirigent en -componist Kurt Bikkembergs die een eenvoudig maar des te mooier Een lied op de liefde schreef, perfect op maat voor het doorsnee amateurkoor in ons land. In drie strofen bezingt het koor de liefde in al haar facetten, doorheen het ganse leven. Het lied werd ook opgenomen op de cd Blijf niet staan, een collectie-album met liturgische muziek voor basiskoor (ook verkrijgbaar via onze website).

Ook componist Michiel Verfaillie kon uiteraard niet achterwege blijven in deze nieuwsbrief. Als doorwinterd koorzanger weet hij altijd muziek te schrijven die door andere koorzangers én publiek steeds gesmaakt wordt. Ook als tekstschrijver heeft hij zeker en vast al geregeld zijn sterktes getoond. In The hidden rose is dat niet anders. Ook hier schreef hij muziek en tekst zelf. Het resultaat is een mooi intiem werkje met vele kleurakkoorden die het karakter perfect ondersteunen.