Componist Raymond Schroyens is ongetwijfeld geen onbekende meer bij de Vlaamse koren en koordirigenten. Toch loont het de moeite om zijn muziek nog eens speciaal in de kijker te zetten, want er verschenen de laatste tijd enkele nieuwe uitgaven van zijn muziek bij muziekuitgeverij Euprint. Dat doen we graag in deze nieuwsbrief!

Het volledige overzicht van alle uitgaven kan je op de componistenpagina van Raymond Schroyens vinden.

Uitgaven Luytt Music
Vorig jaar nam Euprint de ganse catalogus van Luytt Music over. Hierin zaten verschillende werken van Raymond Schroyens, die sinds januari 2020 bij ons verkrijgbaar zijn. De meeste van deze composities werden geschreven voor koor, maar er bevinden zich ook twee instrumentale werken tussen: Battery for Bells (voor beiaard) en 3 Birthday Presents (voor piano). Dit laatste werk schreef de componist voor verschillende verjaardagen van zijn zoon. Het eerste werd opgedragen aan Luc Rombouts, stadsbeiaardier van Tienen en beiaardier van de universiteitsbeiaarden van Leuven.

Binnen de koorwerken uit deze reeks valt in de eerste plaats Arthropodoi (in twee versies, voor SATB of voor SSAA) op, oorspronkelijk het plichtwerk voor reeks E van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd Neerpelt uit 2008. Verder zijn er ook het spitsvondige Le Manoir de Thélèmes (SATB) en Les Muses Gaillardes, een zevendelige suite op Franse erotische teksten. Stuk voor stuk prachtige werken; we zijn blij dat ze een plaatsje gevonden hebben in onze catalogus!

2020/018 – Battery for Bells (beiaard)
2020/080 – Three Birthday Presents (piano)

2020/016 – Arthropodoi (SATB)
2020/017 – Arthropodoi (SSAA)
2020/019 – Le Manoir de Thélèmes (SATB)
2020/022 – Les Muses Gaillardes (SATB)

Herfstmijmering – Inner voices
Nu de zomerse temperaturen stilaan achter de rug zijn, is de herfst écht in het land. Ideaal voor de prachtige tekst Herfstmijmering van Jozef Baert. Raymond Schroyens schreef er in 1981 een even prachtig koorwerk op (voor gelijke stemmen) dat oorspronkelijk werd uitgegeven in ANZ Koorblad 69. Sinds vorig jaar is het terug verkrijgbaar in een vernieuwde uitgave bij Euprint.

Inner voices, de Engelse versie van het eerder uitgegeven Inwendige stemmen schreef Raymond Schroyens naar aanleiding van de afscheidsplechtigheid van zijn overleden schoonzus. De tekst, die een opbeurende boodschap bij het afscheid bevat, maakte een diepe indruk op de componist en de muziek volgde er niet veel later op. Nadien maakte de componist zelf een Nederlandse vertaling die de geest en de prosodie van het Engels origineel bewaarde.

2019/027 – Herfstmijmering (SSAA)
2019/038 – Inner voices (SATB)

De nacht noemt vele namen
De nacht noemt vele namen
en wekt de geest van die ze droegen,
nu één daarvan in ijle klanken...

Zo begint het voorwoord van De nacht noemt vele namen, een adembenemend werk voor piano solo waarmee de pianist-uitvoerder een 'slaapwereld' binnenstapt, waarin het principe van 'stilte' overheerst. Het stuk is een weergave van emoties en gewaarwordingen, die gaan van quasi-lethargisch aanschouwen tot verhoogde astrale opwinding. De componist bracht slechts summiere aanduidingen van tempo en dynamiek aan, maar verwacht dat de pianist deze zelf invult, de affecten uit de barokmuziek achterna. Het werk was enkele weken geleden nog te horen op radio Klara, en weet telkens de uitvoerders te beroeren.

2020/069 – De nacht noemt vele namen...

CD's
Het label Montefagorum bracht twee CD's met muziek van Raymond Schroyens uit. De eerste, Chanson d'automne bestaat uit archiefopnames van het Vlaams Radiokoor onder leiding van Vic Nees en Erik Van Nevel. De tweede, Voorbij de zon en de wind, bevat nieuwe opnames van recentere muziek, uitgevoerd door Capella di Voce onder leiding van Kurt Bikkembergs.

Wie deze CD's nog mist, kan ze nu in een speciale actie samen kopen voor de lage prijs van €5 (of €2,5 voor één van de cd's), zolang de voorraad strekt. Deze actie loopt tot eind november 2020.

CD 2011/07 – Chanson d'automne
CD 2012/04 – Voorbij de zon en de wind

 

Related content:
Battery for Bells
Three birthday presents
Arthropodoi
Arthropodoi
Le Manoir de Thélèmes
Les Muses Gaillardes
Herfstmijmering
Inner voices
De nacht noemt vele namen …
Chanson d'automne - Raymond Schroyens
voorbij de zon en de wind - a portrait of Raymond Schroyens

Laatste nieuws