Empty

Total: 0,00 €

2014 - 25 jaar Euprint

25 jaar Euprint
 

Euprint editions werd opgericht in 1989 door Jan Christine Geuns-Vergauwen. In deze beginjaren werkten we in de huiskamer op een Atari computer met een Kawai K4 synthesizer, deskjet printer en zwart/wit kopieermachine. Na het eerste werkjaar waren er 16 uitgaven verschenen. Alle begin is moeilijk.

In 1991 stond plots Kurt Bikkembergs voor de deur. Met zijn hulp gingen we van start met de uitgave van koormuziek. 15 jaar lang brachten we naast de gewone uitgaven ook 4 keer per jaar een liedblaadje met nieuwe composities uit.  Momenteel bevat onze catalogus meer dan 1000 koorwerken van hoofdzakelijk Belgische componisten. Samen met de Capella di Voce en Kurt werden er in 2005, 2007 en 2009 koorcompositiewedstrijden georganiseerd en in 2006 startte de samenwerking met Musicerende Jeugd zodat we de waardevolle koorwerken uit die cataloog opnieuw onder de aandacht kunnen brengen. In 2006 werd samen met het Brussels kathedraalkoor de reeks "Collectio Cathedralis" opgestart.

Sinds de beginjaren is er heel wat veranderd. Inmiddels zijn we verhuisd, hebben we heel wat meer plaats en is de synthesizer uit het beeld verdwenen aangezien de meeste componisten tegenwoordig immers rechtstreeks op de computer componeren.

Ook op instrumentaal vlak zitten we niet stil, denk maar aan de vioolboeken van Marleen Dupont die reeds meerdere jaren in België en Nederland gebruikt worden. We zijn ook van start gegaan met een reeks Easy Jazz Ensemble waar Erwin De Ryck zijn schouders onder zet en een reeks Classics for Piano, Viola, Klarinet en Accordeon. En natuurlijk mogen we ook de succesvolle theorieboeken van Luk Van Wuytswinkel en Lut Verbeke niet vergeten!

De totaalcataloog bestaat nu uit meer dan 2000 titels. Om onze muziek actief te promoten nemen we geregeld deel aan heel wat beurzen in binnen- en buitenland. Zo zijn we vaak terug te vinden op Europa Cantat, de Frankfurter Musikmesse, Chor.com in Duitsland, Shanghai Music,... en daarnaast nog tal van eenmalige evenementen.

Ter gelegenheid van ons 25-jarig jubileum brachten we op initiatief van Koen Vits samen met koor Dennegalm uit Keerbergen vijf nieuwe werken voor koor, strijkers en piano uit. Hiervoor mochten we rekenen op 5 vooraanstaande koorcomponisten uit Vlaanderen, één uit elke provincie. Koor Dennegalm werd 25 jaar vóór Euprint opgericht en vierde dus tegelijkertijd een gouden jubileum. De samenwerking was zeer vruchtbaar en resulteerde in een schitterend creatieconcert op 8 november 2014 waar, naast enkele klassiekere werken van John Rutter (The Sprig of Thyme) en Marc-Antoine Charpentier (Te Deum), de vijf nieuwe composities –alle vijf op basis van Vlaamse volksliederen– werden uitgevoerd door het koor en orkest La Passione uit Lier.

Deze vijf composities zijn nu in onze catalogus te vinden:
Komt, vrienden in het ronde – Kristiaan Van Ingelgem
O lacen – Roland Coryn
Jan domme! – Kurt Bikkembergs
Een sneeuwwit vogeltje – Koen Vits
Harbalorifa – Raymond Schroyens

Euprint blijft groeien, onze catalogus wordt steeds groter en we blijven altijd streven naar betere uitgaven. We blijven onze muziek ook enthousiast promoten in binnen- en buitenland. Op naar de volgende 25 jaar!